20 Ekim 2017 Cuma

Kışın Tüketilmesi Gereken İçecekler

Kış Aylarında Tüketilmesi Gereken İçecekler   


 Kış aylarında üşümemek zor ama birbirinden faydalı çaylarla içinizi ısıtabileceğiniz gibi sağlığınıza da sağlık katmanız mümkün. Özellikle kış aylarında başımıza gelen grip, nezle, soğuk algınlığı, boğazın şişmesi gibi hastalıkları önleyici veya tedbir olarak bu çayları tüketebileceğiniz gibi uykusuzluk, hazımsılık,  gibi genel sorunlar için de bu çayları tüketebilirsiniz.
    Aşağıda vermiş olduğumuz bitkisel çayların tatlarının güzel olması bir yana hazırlanması da kolay.Ancak Çayınızı hazılarken dikkat etmemiz gereken bazı noktalar var. Eğer gereğinden fazla kaynatırsanız içerisindeki besin değerini kaybetmesine neden olabilirsiniz. Bu yüzden kaynatırken 10-15 dakikayı geçmemeye çalışın. Aynı zamanda normal çayda olduğu gibi fazla demlenmesi çayımızın acı olmasına neden olacaktır.
    İhtiyacınız olan çaylardan bazılarını ağız tadınıza uygun gelmeyebilir. Bu yüzden biraz tatlandırmak için C vitamini deposu olan limondan çekirdeklerini çıkardıktan sonra birkaç dilim ekleyebilirsiniz. Alternatif olarak bal da tatlandırmanıza yardımcı olacaktır. Size en uygun çayı seçin ve hazırlamaya başlayın.

1.Zencefil Çayı
   Soğuk algınlığına önlem olarak veya soğuk algınlığından kurtulmak için bal ile karıştırılıp içilmesi bir yana çay olarak kullanılması da grip,nezle için çok faydalıdır.Sindirim sistemini rahatlatan zencefil çayı bulantı, kusma gibi rahatsızlıklara da tedavi olarak kullanılabilinmektedir. Kabuğunu güzelce soyup ince dilimler halinde kaynamış suya atın ve 10-15 dakika bekletin. Zencefil çayınız hazır.


2.Nane Çayı:
   Kış aylarının vazgeçilmezi olan nane çayı bir veya iki dilim limonla içildiğinde tam bir bağışıklık artırıcı olarak görev yapıyor. Ateş düşürmek için de kullanılabilen nane çayı genellikle gaz sıkıntısı olanlara ve mide bulantısı yaşayan kişilere önerilmektedir. Reflü hastalığına sahip olan kişilere ise mide ekşimesini artıracağından dolayı tavsiye edilmemektedir.


3.Melisa Çayı
   Yorgunluk için birebir olan melisa çayı, uykusuz hissettiğinizde de yanınızda. Mutsuzluk, hoşnutsuzluk gibi duygulara iyi gelmektedir. Günlük yaşamda ise konsantre olmanızı kolaylaştırmaktadır. Yaz aylarında da serinlettiğini unutmayın.


4.Karahindiba Çayı
     Vücut için tam bir direnç kaynağıdır. Safra atımını kolaylaştırarak karaciğeri temizler. En önemli özelliği ise kanı temizlemesi ve toksik maddeleri uzaklaştırmasıdır. İshal giderici bir etkisi olan karahindiba çayı kışın değil 12 mevsimin vazgeçilmezlerinden birisi.


5.Papatya Çayı
   Uykusuzluğa iyi gelen papatya çayının en önemli özelliği stresi azaltması ve insanları sakinleştirmesidir. Bundan başka ise  boğaz ağrısı ve öksürüğe iyi gelir. Ağız iltihaplanması ve ağızda çıkan yaralar içinde kullanılabir.


5.Tarçın Çayı
  Özellikleri pek bilinmeyen tarçın çayı özellikle boğaz ağrısına çok iyi gelmekte. Soğuk algınlığının tedavisine de yardımcı olan tarçın çayını bal ile karıştırıp içebilirsiniz


6.Kuşburnu Çayı
    Öncelikle cilt sağlığı için birebir olan kuşburnu, tam bir C vitamini deposu olup bağışılığı sağlamlaştırır. Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıkların önüne geçer. İdrar hastalıklarına sahipseniz kuşburnu çayının idrar yollarında ki iltihapları sökücü bir etkisi vardır.



EmoticonEmoticon